De vrijheid, de enorme verantwoordelijkheid en een goede balans tussen werk en privé maken mijn werk zo leuk
Louise Hartman - Community builder
Sinds september 2023 zijn Louise Hartman en Anouk de Boer, community builders bij MET Dijk en Waard, 5 dagdelen per week in de nieuwe buurt De Klamp in Heerhugowaard te vinden. Vanuit een chalet zijn zij het centrale punt voor de wijk, de samenwerkingspartners én de inwoners van de omliggende wijken. Een vernieuwde aanpak met nu al mooie successen. Lees verder en ontdek hoe Louise en Anouk in hun rol als community builder het verschil maken.
“Het populaire begrip community building bestaat al even”, begint Louise. “Alleen zetten we in Nederland community building in een wijk nog weinig in. Bij community building gaat het niet om het oplossen van problemen. Je zorgt ervoor dat bewoners in een bepaalde buurt en verschillende instanties met elkaar verbonden zijn. Zo hebben alle wijkbewoners één plek waar ze terecht kunnen met al hun vragen en worden deze bij de juiste instantie uitgezet. Een bijkomend voordeel is dat je op deze manier voorkomt dat instanties langs elkaar heen werken en dubbel werk doen.”
“De gemeente Dijk en Waard zocht een partner aan wie zij de community building projecten konden toevertrouwen”, gaat Louise verder. “Juist om de verbinding met de wijk en het wijkteam natuurlijk te laten zijn, koos de gemeente Dijk en Waard om de opdracht bij MET neer te leggen. Inmiddels passen we community building toe voor de wijk De Klamp en gaan we dit ook bij de wijken De Tuinfluiter en De Goudvink doen. De Klamp is een nieuwe wijk in Heerhugowaard met 79 verschillende sociale huurwoningen. Bij De Tuinfluiter en De Goudvink gaat het om nieuwe appartementencomplexen voor de sociale huur in een al bestaande wijk. Weer een ander startpunt dan bij de Klamp.”
Louise Hartman - Community builder
Louise: “De Klamp bestaat uit verschillende woningen voor reguliere woningzoekers, nieuwkomers en statushouders. Een diversiteit aan bewoners waaronder starters, doorstromers, samenwonenden, gescheiden, alleenstaand en met of zonder kinderen. Daarnaast werken we met zo’n 10 ketenpartners samen. Kortom, een uitdagend en vooral heel leuk project.”
“Voordat ik als community builder aan de slag ging, vervulde ik de rol van sociaal werker met specialisme samenlevingsopbouw. Mijn werkgebied was Heerhugowaard Noord. Na ruim 8 jaar werd het tijd voor iets nieuws. Lenda en Jeroen (managers MET Dijk en Waard) waren hiervan op de hoogte en vroegen mij of ik interesse had om dit project op te pakken. Ik heb antropologie gestudeerd en daarom altijd nieuwsgierig waarom mensen doen wat ze doen. Community building sluit hier goed bij aan en ben me verder gaan inlezen. Het boek Altijd nieuw gedoe! gebruik ik als bijbel. Bij De Klamp werken we volgens het principe van Asset Based Community Building (ABCD) waarbij we uitgaan van de krachten in de wijk. Hierdoor werken we preventief en vraaggericht.”
“Ik zit in het 4de jaar van mijn opleiding Social Work en zocht een eindstage”, vertelt Anouk. “Toen ik contact opnam met MET waren er geen stageplekken meer. Dat vond ik ontzettend jammer en nam later nog een keer contact op. Het project van community building had MET net toegewezen gekregen waardoor er een extra stageplek beschikbaar kwam. Mijn studie rond ik, als alles meezit, eind juni 2024 af. MET Dijk en Waard heeft mij al een contract aangeboden. Daar ben ik ontzettend blij mee.”
Louise: “Nu, na ongeveer 7 weken, zijn in De Klamp de eerste successen zichtbaar. De bewoners zijn dankbaar en blij. We horen terug dat ze een centrale plek waar zij met uiteenlopende zaken terecht kunnen erg fijn vinden. Bijvoorbeeld een bewoner die goed vloeren kan leggen bood aan dit ook voor andere bewoners te doen. Verder zijn de lijnen met alle ketenpartners kort, hierdoor kunnen we snel schakelen. Zo was de straatverlichting binnen een dag weer gemaakt. Daarnaast voelen alle partners zich erg verbonden en betrokken bij de bewoners. Ongeacht de vraag hoort elke samenwerkingspartner deze aan. Door goed door te vragen weten zij deze bij de juiste partner neer te leggen. Ook zoeken we elkaar op, geven feedback en weten elkaar op elk moment te vinden.”
“Wat mijn werk bij MET zo leuk maakt?”, vraagt Louise. “Dat ik de vrijheid en hiermee een enorme verantwoordelijkheid krijg om mijn werk volledig zelf in te richten. Dit zorgt voor een goede balans tussen werk en privé. Ook de uiteenlopende contacten die ik als community builder heb, vind ik erg leuk.” Anouk: “De bewoners die gedag zeggen of een kort praatje met je maken, dat geeft mij energie.” Louise: “Je merkt echt dat als er geen community builder is je de connectie met elkaar mist. Wij hebben het netwerk zo neergezet dat mocht er iets zijn, iedereen snel op de hoogte is.”
Wil jij meer weten over community building of over het werken bij MET Dijk en Waard? Neem dan contact op met Jeroen Gunneman, manager MET Dijk en Waard, via 06 287 91 663. Een e-mail sturen naar jeroen.gunneman@metdijkenwaard.nl mag natuurlijk ook. Hij vertelt je graag meer.